St. Valentin auf der Haide naar Schlunders (21km).
Door: Skippy
Blijf op de hoogte en volg Skippy
22 Juli 2016 | Italië, Schluderns
Nog even 10 minuten blijven liggen, en dan sta ik op. Eerst natuurlijk mijn voetjes verzorgen, dan water bijvullen en als laatste natuurlijk de rugzak inpakken.
Ik heb nog even tijd, omdat het ontbijt pas acht uur is, maar ik ga toch al eerder naar beneden...je weer maar nooit of het al eerder kan.
Ik kijk nog even naar de televisie voor de laatste weersvoorspellingen voor vandaag. De verwachtingen zijn in de vroege middag al kans op een heftig onweer met stormachtige wind, en plaatselijk gepaard gaan met veel neerslag.
Even voor achten zijn de broodjes er, ik neem er al meteen drie, een voor onderweg met natuurlijk kaas/salami en voor nu bij het ontbijt ook een met kaas/salami en een met jam. Ook neem ik nog een klein broodje mee, een soort Brezel. Natuurlijk ook een koffie en juice. Als laatste nog een joghurt en daarin doe ik verse bosvruchten in.
Onder het eten heeft de gastheer met afgerekend en heb ik nog een stempel in mijn pelgrimspaspoort gekregen. Inmiddels is de ontbijtzaal al behoorlijk vol, vooral met Italianen. De gastheer vertelt de gasten dat ik te voet onderweg ben naar Rome vanuit Nederland. De Italiaanse gasten zijn onder de indruk en komen mij allemaal veel geluk wensen. Het is in Italie echt wel iets bijzonders als je een pelgrim bent.
Tegen 8.40 uur vertrek ik dan eindelijk, voor mijn doen al aan de late kant.
De eerste kilometer gaat al langzaam omhoog naar het gehucht Dörfl en dan gaat het over een schitterend pad, eerst nog door de velden, tot aan Alsack (5km) en dan door het bos steeds geleidelijk omhoog langs een mooie hang. Je hebt van hier een schitterend uitzicht op de vallei, waar het verkeer door heen gaat richting Meran.
Het laatste stuk is echt super mooi, over een smal pad, over kleine houten bruggetjes, en houten vlonders. Ik bereik tegen 10 uur het gehucht Planeil (8km). Hier is de tijd toch wel even blijven stilstaan. Maar wel mooi gehucht. Ik maak hier een korte pauze om even mijn rugzak af te zetten, en wat te drinken.
Na het klimmen volgt een fijne afdaling over een breed schotterpad en later over asfalt over een lengte van 4km. Maar dan komt er weer een schitterend stuk, ik ga namelijk verder over de Sonnensteig. Het moet wel mooi zijn want vele dagjes mensen lopen over het pad.
Deze Sonnensteig vervolg ik tot in Schlunders. Het is een pad weer langs een hang, het pad is smal en aan de linkerkant loopt de zogenaamde Waal. Een waalpad is iets typisch voor Süd Tirol, het zijn eeuwe oude waterkanaaltjes die gevoed worden met smelt- en regenwater, en dienen voor de bewatering van de landerijen op de berg en in het dal. Een super systeem uit de oudheid. De Sonnensteig verloopt langs de bekende dorpen Mals en Tartsch. Het uitzicht is overweldigend op deze dorpen het dal.
Tegen 12.00uur maak ik mijn middagspauze, in de schaduw met daarbij een mooi vergezicht. Ik laat mij de broodjes goed smaken, en als toetje heb ik nog een banaan. En natuurlijk daarbij mijn sigg fles met water. Na 20 minuten ga ik verder, want de bergen aan de overkant verdwijnen in de nevel, en het wordt ook donker aan de overzijde. Is dit het voorspelde slechte weer voor de middag.
Het zijn nog iets meer dan bij zes kilometer tot aan de slaapplaats in Schlunders. Hopelijk gaat het lukken om droog aan te komen.
Maar eerst nog een stijging naar Ganglegg. Hier zijn in 1997 resten gevonden uit de brons en ijzertijd. Er zijn enkele gebouwen herbouwd.
Inmiddels is het wel al begonnen met regenen, snel even een verkleedpartijtje gehouden. Regenpak aan en dan snel naar Schlunders. Het begint nu ook al te donderen. Er telt niets anders meer dan snel naar beneden. Het zijn nog 2km bergafwaarts en stukjes vlak er tussen door.
Gelukkig zet de regen niet door en blijft het gelukkig bij een normaal bui. Tegen kwart voor twee kom ik dan aan bij mijn slaapkwartier voor vandaag.
Ik heb een mooie kamer, en eerst alles ophangen en droge laten. Snel ook het T-shirt en sokken gewassen, en opgehangen aan de lamp en op de verwarming gelegd.
En dat wordt het tijd voor mijn douche. Lekker weer bijkomen onder een warme douche en tot slot een koude douche voor speciaal mijn benenspieren en de schouders.
Na het douchen even lekker op bed rusten en gelijktijdig even bellen met mijn grote fans uit Brunssum. Zij hebben altijd en luisterend oor voor mij, en steun mij als het moet.
Inmiddels is buiten weer alles normaal, en ik loop even een rondje door het dorp, en bij terugkomst drink ik op terras een Radler. Ook begin ik al met mijn blog te schrijven op mijn kamer, terwijl ik op de achtergrond naar de Tour op televisie kijk.
Tegen kwart voor zeven ga ik naar beneden om in het hotel-restaurant te gaan eten. Ik neem een Weisse Bier en omdat ik toch in Italië ben, neem ik een spaghetti bolognese en daarbij een salade. En als toetje loop ik even richting de kerk, waar een ijssalon ligt. Ik neem daar een hoorntje met een bolletje heidelbergen ijs en een bolletje citroen ijs.
Het smaakte allemaal erg lekker. Op mijn kamer nog even mijn blog afschrijven, en dan nog even relax naar muziek te luisteren.
En dan lekker slapen....
Welterusten een ieder,
Fred "Pelgrim Skippy"
22 Juli 2016 - 21:12
Josien:
Zo te lezen is italie ook weer mooi allern jammer van de regen. Gelukkig net te veel.Hoop dat je morgen weer mooi weer krijgt dan zijn de plaatjes ook weer mooier., en het loopt makkelijker. De eerste italiaanse eten heb je ook weer gehad. En een lekker ijsje.
Slaap lekker en tot de volgende aflevering :) -
22 Juli 2016 - 23:11
Rolf En Janine:
Lieve Fred, het blijft indrukwekkend om je verhalen te lezen. En wat zijn we enorm trots dat je reeds in Italië bent! Het raakte ons dat je eerste dag in Italië op de verjaardag van je moeder bereikt hebt! Geniet, en vertrouw erop dat je het kunt! Veel liefs, Rolf, Janine, Fauve en Juun. -
23 Juli 2016 - 10:30
Resie:
Hoi Fred, wat geweldig dat je al zover bent gekomen en al heel wat doelen hebt bereikt: te voet wandelen naar Fiss, in Italië aangekomen en al meer dan 1200 kilometers gelopen hebt, je bent over de helft. Ik was ontroerd over je woorden over je moeder en vader, ik sluit me hier helemaal bij aan. Geniet nog van je geweldige tocht. Groetjes, Resie. -
23 Juli 2016 - 19:37
Iné:
Hoi Fred
Het is hier de laatste dagen ook best warm geweest met Italiaanse temperaturen.
Ik heb nog aan je moeten denken toen ik onder de boom op het gras in de schaduw zat met een koel drankje. Ik had nog meer respect voor je gezien de hoge temperatuur en dan zo'n inspanning leveren.
Wederom de wens voor je dat het zo verder gaat en km voor km, dag voor dag , komt Rome
dichterbij.
Groet van Iné